25.11.06

Biosphere - Dropsonde

Ruim 500 kilometer boven de poolcirkel in het Noorse Tromsø woont Geir Jensen aka 'Biosphere'. Al jaren maakt de met-een-oog-scheel-kijkende schuchtere Noor de meest prachtige ambient en downtempo muziek.

De duidelijke inspiratie door de prachtige poolomgeving waarin Biosphere woont, maakt dat met name z'n vroege albums je meenemen naar de donkere diepe Noorse meren, omgeven door kale, ruige bergen en ijzig koude sneeuwvlakten. En hiermee heeft Biosphere in mijn ogen toch echt het patent op deze 'polarambient' verworven. De laatste jaren heeft Geir gelukkig de versnelling wat hoger staan dan in het begin van z'n carrière en heeft ie inmiddels al veel albums, ep's en 12"'s geproduceerd. De één beter dan de andere (want soms ontbreekt het aan 'polar') maar goed, daar valt over te twisten.

Dropsonde werd in september van vorig jaar al uitgebracht maar belandde bij mij pas vorige maand in m'n downloadfolder. Voor het luisteren even de Boomkat recensie erbij gezocht en jawel.. je verwachtte het waarschijnlijk al; dit album is gelukkig weer een'echt' Biosphere album. Jazz is dit keer voor de verandering the word maar uiteraard ontbreekt dus ook de combinatie met die karakteristiek ijzige ambient niet. Zo.. genoeg getik; het is tijd om te luisteren..

Download (.rar - 89mb)