20.11.06

The Orb album verjaart

Ik zit sinds enkele dagen met smart te wachten op m'n bestelde cd van het allernieuwste Orb album; een ode aan het 15 jaar geleden verschenen debuutalbum van The Orb, 'Adventures Beyond the Ultraworld'. Echt nieuw is het dus niet echt maar een heruitgave van één van je all-time-favoriete albums mag je natuurlijk niet missen.

Toen ik in 1991 voor het eerst 'Adventures Beyond the Ultraworld' opzette was ik meteen verkocht. Jezus, wat een fantastische muziek maakte Dr. Alex Patterson en 'zijn' mannen en tot op de dag van vandaag, zo'n 15 jaar later ligt de cd nog altijd binnen handbereik.

Mede door het aanschaffen van de cd onstond destijds m'n liefde voor heel veel andere ambient-, chillout-, en downtempomuziek. Ik heb over de jaren zo'n beetje alles van The Orb, Biosphere, Pete Namlook, Brian Eno, Robbert Fripp, Thomas Fehlman en heel veel andere bands en artiesten verzameld.

Overigens is het bekendste nummer op Adventures Beyond the Ultraworld 'Little Fluffy Clouds'. Het wordt gezien als hét nummer waarmee The Orb bij een breder publiek bekend werd. In het nummer hoor je de zangeres Rickie Lee Jones vertellen over de luchten boven Arizona, de staat waarin ze opgroeide. The Orb samplede d'r stem van een kinderprogramma waar Rickie Lee Jones te gast was. Presentator en Star Trekacteur Levar Burton vroeg 'r naar haar beste jeugdherinnering. En het was haar antwoord wat The Orb later gebruikte. Toen het nummer een groot succes werd vochten zowel Lee Jones als Burton het gebruik van hun stemmen aan voor de rechter. Big Life, de platenmaatschappij die het nummer destijds uitbracht heeft het uiteindelijk tot een schikking laten komen en zwijgt over de bedragen die daarmee waren gemoeid. De stemmen mochten dus gewoon gebruikt blijven worden. Check hier trouwens een zeer uitgebreid overzicht van (bijna) alle samples die The Orb gebruikt.

Verder kan je op originele cd (en in 3 uitvoeringen op de jubileumuitgave) ook nog het 18 minuten durende nummer 'A Huge Evergrowing Pulsating Brain that Rules From the Center of the Ultraworld' vinden. Het nummer is vooral bekend omdat het schijnbaar de langste songtitel ter wereld heeft en een eervolle vermelding in het Guiness Book of Records heeft verdiend.

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan maar eigenlijk moet je gewoon luisteren naar The Orb in plaats van er lange lappen tekst over te kloppen. Ik wacht nog even op de aflevering van de jubileum triple cd (en als je de cd als download koopt, krijg je er nog een vierde cd met unieke BBc opnames bij) en ach.. luister anders gewoon eens naar de originele 'Adventures Beyond the Ultraworld' of juist naar de laatste cd uit 2005: 'Okie Dokie It's The Orb On Kompakt'.

Én nu u hier toch bent, raad ik u met kracht aan om zeker ook uw oor te luister te leggen bij 2 opnames van de legendarische 'Tuesday Teatime' dj- en livesets van Dr. Alex Patterson. Wekelijks uitgezonden in 2001 en 2002 via de Groovetech website en een ware experimenteerhemel voor de Orbdokter en perfecte voeding voor alle fans met Orbsession. En tenslotte nog een BBC's Breezeblockmix van Alex 'LX' Patterson. Orbze voorlopig en later deze week wellicht meer Orbmateriaal hier op de 303!

Adventures Beyond The Ultraworld (1991) - download (137mb - .rar)

Okie Dokie It's The Orb On Kompakt (2005) - download (90mb - .rar)

Tuesday Teatime @ Groovetech 2x 3 hrs. (2001) - download (230mb - .rar)

Alex Patterson djset @ BBC's Breezeblock (2001) - download deel 1 + deel 2