21.2.06

Cybotron - Enter (1983)

Wie een beetje vaste bezoeker is hier, weet dat ik een echte Detroit technofan ben. En uiteraard luister je als fan alles wat los en vast zit én de echte Detroitsound heeft. Nieuwe artiesten check je natuurlijk ook uit maar op één of andere manier kom ik altijd weer terug op de oudere releases van de 'oudere' Detroitgrootmeester.

En hoewel er honderden zoniet duizenden discussies op de internetwebben worden gevoerd over wat nou het eerste échte Detroit technonummer is geweest, ben ik er inmiddels wel achter dat dat gewoon bijna onmogelijk is te bepalen. Maar over één ding is iedereen het wel eens; de invloed van Kraftwerk is onherroepelijk aanwezig en al in de begin jaren 80 werden er Detroit technoesque tracks gemaakt.

Zo maakte onder andere Juan Atkins samen met vriend Rick Davis (aka 3070) al in begin 80 onder de naam 'Cybotron' de eerste electro/techno muziek. De track 'Alleys Of Your Mind' werd in 1981 uitgegeven en (komt de discussie weer) wordt door velen dus gezien als die enige, echte eerste. Na deze release volgden er nog een aantal klassiekers ('Enter' en 'Clear') en in 1983 werd Cybotron's eerste (succesvolle!) LP uitgebracht: 'Enter'. Maar helaas had Cybotron geen lang leven en Juan Atkins vervolgde zijn weg onder de naam Model 500.

Maar voor nu blijven we in dus nog even 1983 en kan je luisteren naar die allereerste Detroit techno tracks op 'Enter'.. (maar wees enigzins gewaarschuwd: het klinkt dus allemaal nog niet zo gelikt als het nu klinkt :)

Download (53mb - .zip - tracklist in comments)