19.2.06

Dj Shadow & Cut Chemist

Oh yeah baby.. it's flip, spin, groove, jack, jump and turntabletime today! DJ Shadow en Cut Chemist (huisdj van Jurrasic 5) hebben hun handen en vier draaitafels ineen geslagen voor een tweetal funky, groovy soulvolle platen. Op beide albums mixen ze oude soul-, funk- en hiphopplaten, breakz, electro en rock met samples van reclames, films en tvprogramma's. In 1999 liep de eerste samenwerking uit op 'Brainfreeze' en in 2001 flikten ze hetzelfde nog een keer met als resultaat het album 'Product Placement'.

Overig kleeft er aan 'Brainfreeze' nog wel een verhaaltje; tijdens het oefenen voor een festivaloptreden in San Francisco namen Shadow en Chemist achteloos één van die sessies op. Het latere optreden zelf was een groot succes en omdat dat nou net niet was opgenomen werd besloten om de oefensessie te releasen. Eerst met een oplage van 1000 en toen de hype rond de mix groter en groter werd, werden er nog eens 1000 bij gemaakt.

Tegelijkertijd begonnen fans als een gek te zoeken naar de originele platen die worden gebruikt op 'Brainfreeze'. Veel platen zijn namelijk zeldzaam en veel geld waard én ineens werden voorheen onbekende nummers beroemd and sought after. Inmiddels keutelen er wel wat copies van deze briljante maar zeldzame cd op de internetten rond.. gelukkig.

Oh en 'Product Placement' is zeker wel een waardige opvolger van 'Brainfreeze' hoor, maar heeft op één of andere manier niet dezelfde Brainfreezemagie. Enfin.. om een lang verhaal nog langer te maken: de beide cd's kwam ik gisterenavond tegen dus judge for yourself zou ik zeggen.

DJ Shadow & Cut Chemist:  Brainfreeze part 1
DJ Shadow & Cut Chemist:  Brainfreeze part 2

DJ Shadow & Cut Chemist: Product Placement part 1
DJ Shadow & Cut Chemist: Product Placement part 2

(Trackboekwerken (via) in de comments)