5.4.07

Skalpel - Skalpel

" Sinds 1 mei 2004 telt de Europese Gemeenschap 25 leden, en ook op muzikaal vlak heeft dit blijkbaar gevolgen. Bijvoorbeeld het feit dat een tot voor kort louter lokaal bekend groepje uit Polen een platencontract heeft versierd bij het belangrijke Ninja Tune label. Ninja Tune staat voor spannende, (soms) donkere, creatieve, inventieve, filmische dance, die het in de huiskamer en in de wagen minstens even goed doet als op de dansvloer.

Waarom biedt Ninja Tune Skalpel een contract aan? Om te kunnen zeggen dat zij als een van de eersten een Poolse groep getekend hebben? Geenszins. Ten eerste wordt er achter het IJzeren Gordijn al lang uitstekende dansmuziek gemaakt (ook Praag heeft een erg bloeiende en interessante scene), ten tweede is Skalpel gewoonweg een uitstekende groep, gevormd door Marcin Cichy and Igor Pudlo, twee DJ’s en producers. In eigen land staan ze al jaren lonely at the top, het is niet meer dan normaal dat nu de rest van de wereld volgt.

In 2000 werden de eerste stappen gezet richting wereldverovering, toen het duo in het zog van DJ Vadim and his Russian Percussion mocht toeren. Na deze tournee sloten ze zich op met de volledige back catalogue van de Poolse jazz uit de jaren ’60 en ‘70, waaruit ze voldoende materiaal distilleerden om hun eerste eigen release te stofferen. Het resultaat van dit knip- en plakwerk is een fijne, eigentijdse jazz-plaat vol shuffles, beats, breaks, maar ook funky ingrediënten.

Waarmee valt de muziek van Skalpel te vergelijken? Om in de eigen Ninja Tune-stal te blijven, denken we meteen aan The Cinematic Orchestra en Funki Porcini. Maar dit zijn eerder vage referenties; we willen alleen maar aangeven dat de band past in dit rijtje, niet dat ze klinkt als een ripoff of een afkooksel van die andere twee. Als u dit jaar van plan bent één jazzy plaat te kopen, laat dan a.u.b. St.Germain en consoorten voor wat ze zijn en koop/download deze Skalpel! "

Phat-relaxde jazzgrooves uit Polen die ik sinds een week of twee flink grijs aan het draaien ben! Check hier ook nog even het interview met de Skalpelmannen op Kindamuzik, hier de Skalpel remix wedstrijd van Ninja Tune en video's kan je uiteraard op alle Youtubes vinden.

Download
Skalpel - Skalpel (Ninja Tune 2004)
(60mb - .zip - recensieverhaaltje hierboven = gejat..)